„Една изядена ябълка на ден държи доктора надалеч” – защо
по цял свят хората вярват в това, разкрива Пенчо Далев в най-новата книга от
поредица Здраве от природата „Ябълката – храна и лекарство”.
От древни времена ябълките се приемат като ценен
хранителен и диетичен продукт. Ежедневно на трапезата присъстват златна
превъзходна, айвания, джонатан, грени смит, мелроуз, джонатан голд, молиз
делишъз, фуджи, флорина или друг сорт от най-обичания плод. Хората обичат
ябълките свежи и печени не само за храна, но и за подобряване на
храносмилането, за увеличаване на отделянето на жлъчен сок, за спадане на
отоци, за подобряване на кръвообразуването, за лекуване на склероза и подагра,
на хроничен ревматизъм и бъбречнокаменна болест, на простудна кашлица и
прегракналост. Тоест ябълката ни прави здрави и нямаме нужда от лекари.
Много рецепти от старата народна медицина са стигнали до
нас и се изучават и потвърждават от съвременната медицина. Установено е, че
ябълките са ефикасно средство при лекуването на болни от хипертония. Ябълките
нормализират артериалното налягане, борят се срещу главоболието, както и срещу
болките в сърдечната област.
Важна роля за лечебните и здравни качества на ябълката
играят пектините. Те имат свойството да извеждат от организма токсичните
вещества, включително тежките метали – оловото, никела, кобалта, както и
холестерина. Ябълковите диети се препоръчват при лекуване на затлъстяване и на
редица други болести. Наблюденията са показали, че фитонцидната активност на
ябълките също е много висока. Ако ябълките се дъвчат бавно, след няколко минути
устата се освобождава от микробите. Всичко това прави тези плодове много желан
хранителен продукт.
Ябълката е първото овощно дърво, привлякло в далечното
минало вниманието на човека. През пролетта всички се радваме на цъфналите
ябълкови дръвчета, а Пенчо Далев ще ви научи и как сами да отгледате успешно
плодно ябълково дръвче.
Колко ценен плод е ябълката, се вижда от това, че всички
народи я вплитат в своите митове и легенди, религии и философии, литература и
изкуство. И тя става символ на любовта, брака, пролетта, младостта,
плодородието, дълголетието, безсмъртието, а в християнската традиция ябълката
се свързва с изкушението и първородния грях. А писатели и философи я използват,
за да създават своите мъдри мисли.
Освен ценни съвети и информация за здравословните
качества на ябълката, в книгата има и над 220 рецепти за вкусни храни с ябълка.