Описание
Авокадото е в
списъка с плодове, които съдържат най-малко захар. То фигурира на първо място в
него, следват го червената боровинка, малината, къпината и градинската ягода.
Авокадото регулира киселинно-алкалния баланс, лесно се преработва в
стомашно-чревния тракт, полезно е за кръвта, очиства я и отстранява излишъка от
захар в нея и предпазва от анемия. 100 грама авокадо съдържат дневната норма
хранителни влакна, които се наричат още влакнини и баластни вещества. То
подобрява зрението, благодарение на лутеина - един от каротоноидите, и
зеаксантина, който е един от двата каротиновида, които се съдържат в ретината.
Авокадото е натурален детоксикант, то ускорява метаболизма в организма, богато
е на витамин С, благодарение на което предпазва от сърдечно-съдови заболявания,
рак и други болести. Авокадото съдържа много витамин D, който е нужен за
здравето на костната ни система.