Описание
Гликемичният
индекс е условно означение на скоростта, с която се преработва всеки продукт,
който съдържа въглехидрати, в човешкия организъм, сравнена със скоростта, с
която се преработва глюкозата, чийто индекс е прието да се смята за еталон
/нейният индекс е равен на 100 единици/. Колкото по-бързо протича
преработването или разпадането на един продукт, толкова по-висок е неговият
гликемичен индекс.
В света диетологията е приела да раздели всичките продукти, които съдържат
въглехидрати, на групи с висок, среден и нисък гликемичен индекс.
По същество продуктите с нисък гликемичен индекс са т.нар. сложни, или
"бавни" въглехидрати, а продуктите с висок - са "бързи,",
т.е. празни въглехидрати.
Продуктите с висок гликемичен индекс повишават бързо кръвната захар.