ПАРФЮМИ БЕЗ АЛКОХОЛ

Какво представляват парфюмите без алкохол?

Парфюмните есенции са неразредени сложни парфюмни композиции. Поради това, те са с много по-гъста консистенция от разредения парфюми. Ето защо са наречени също така парфюмни масла.
Парфюмните масла са напълно различни от така наречените "етерични масла", които са просто маслен екстракт, добит най-често от части на дадено растение. В етерични масла липсва онази изтънченост и баланс характерни за парфюмните масла.
И разбира се, нашите парфюми без алкохол са един свят, който няма нищо общо с този на евтините парфюми, създадени със синтетични аромати в имитация на различни търговски аромати. В наши дни най-ниския сектор на пазара е наводнен с такива наливни парфюми примесени с химикали.


Защо парфюм без алкохол?

В цялата търговската мрежа "Парфюмите" са в действителност парфюмни масла, към които се добавят пълнители и консерванти. Пълнителите обикновено са алкохол и вода.

Както повечето хора са запознати, алкохола и консервантните вещества са неблагоприятни за човешкото тяло, по-специално - кожата. Докато самото масло, "душата" на парфюма е благоприятна и не нанася вреди върху кожата. Натуралните ароматни масла са далеч по-изтънчени, отколкото парфюма с пълнители.

Те нямат агресията и интензитета на алкохолните парфюми, но са много по-трайни и балансирани.

Те заемат само вашето собствено лично пространство, като оставят лека диря само на местата, които сте избрали.


Защо парфюмерийните компании добавят алкохол?

Основното действие на алкохола е че "кара" парфюмните масла да се изпаряват значително по-бързо, отколкото те биха го направили сами по себе си, като увлича ароматните молекули, понякога и до 15 пъти по-бързо.
Това дава усещането, че парфюмът е значително по-силен, отколкото е в действителност. Това също така обяснява защо аромата на парфюма избледнява драстично в рамките на един или два часа. 
Парфюмните масла са естествено ниско-летливи. Те попиват в кожата, задържат се там и освобождават ароматните съставки в продължение на 6 до 24 часа, с почти еднакъв интензитет в зависимост от вида, влажността и топлината, излъчвана от кожата, както и от типа парфюм - цитрусовите тип парфюм е с по-ниска трайност от ориенталски тип.
Втората причина за всички тези пълнители е маркетинговата стратегия. По-голям флакон, съдържащ аромат плюс пълнители на сравнително ниска цена, изглежда много по-добре, отколкото малко флаконче с чисто масло на по-висока стойност. 
Ето защо е толкова важна опаковката. Често тя е на по-висока стойност от съдържанието. 
Така постепенно маркетинговата и рекламна стратегия на парфюмерийните компании ни приучават да обръщаме по-голямо внимание на опаковката отколкото на съдържанието и да забравим кое е по-важното.

Проблеми с алкохола в парфюма?

Алкохолът може да елиминира или да замаскира някои от фините аромати. 
Етиловият алкохол е най-популярният алкохол, използван като добавка. Той е изключително каустичен. Много хора, които смятат, че са алергични към парфюмите, всъщност са алергични към алкохола, добавян към парфюма. 
Алкохолът има изключително изсушаващо въздействие, отнема влагата от тялото и така оказва отрицателно влияние върху цялата клетъчна структура.