Масло от Бял трън

Изключителен дар от боговете за хората. Наречен е така заради млечно-белия сок, който изтича от листата му. Затова често го наричат и „млечен трън“.

Белият трън е не само балсам за черния дроб, но и изключително лекарство за десетки други болести.

Белият трън детоксикира цялостно организма.

На първо място той защитава кръвообращението, като помага на черния дроб да изхвърли токсините от кръвта и стимулира работата на лимфната система.

Не са малко експертите в медицината, които смятат, че дозата от по 200 мг бял трън на ден подобрява здравето на червата, включително и при запек.
Този проблем възниква,когато перисталтиката на тънките черва е твърде бавна и не придвижва нормално обработената храна в дебелото черво.
Белият трън подсилва производството на жлъчен сок, който отговаря за разграждането на мазнините и холестерола в червата, а от там се справя с запека. Той омекотява и овлажнява лигавиците, лекува възпаления на чревните стени и облекчава симптомите при синдром на раздразненото черво. Благодарение на увеличеното производство на жлъчен сок, се намалява и риска от образуването на камъни в жлъчката. При възпаления на жлъчния мехур белия трън помага за изчистване на отпадни вещества, които запушват жлъчните канали.Облекчава розацея, някои кожни алергии и проблеми.

В сравнения с много други добавки и билкови лекарства, които имат странични ефекти, почти всички части на белия трън се използват , без да има доказателства , че са токсични.
Нежелани реакции при клинични и лабораторни изследвания, свързани конкретно с екстракта от семената на билката, също не са открити.
Единствено, което се забелязва при някои пациенти, е лек слабителен ефект. Белият трън може спокойно да се използва от широк кръг пациенти, включително от бременни жени и кърмачки.

Белият трън е мощен антиоксидант.

Биологично активното вещество в белия трън е СИЛИМАРИНЪТ , който се съдържа в семената му; това вещество защитава черния дроб от всякакви токсини, отрови, алкохол, медикаменти и др. Силимаринът се извлича от семената и представлява група флавоноидо – силибин, силидианин, силиманин и силандрин, които помагат на чернодробните клетки да се възстановяват от увреждане, причинено от токсични вещества; тези важни вещества помагат срещу възпаления в организма, особено при възпаления на черния дроб и др.

Силимаринът е силен антиоксидант и може напълно да възстанови черния дроб.

Редица клинични проучвания доказват, че той подпомага синтеза на структорните белтъчини в хепатоцитите – чернодробните клетки, т.е. той е ХЕПАТОПРОТЕКТОР.

Белият трън съдържа аминoкиселините – цистеин, глицин, глутаминова киселина, левцин, тирамин и др., липиди, фумарова киселина, за която се твърди, че подобрява жлъчните функции и пречиства организма; смоли, слузни вещества, флавоноидите кверцетин, катехин, флаволигнатите силибин, силикристин, силиданин, калиев нитрат, сапонини, алкалоиди, растителни масла, белтъчини, мастноразтворимите витамини А, Е, D, F и дефицитните макро- и микроелементи- цинк, селен, йод, бор, мед, калий, калций, магнезий, манган, хром и др. Като антиоксидант , белият трън е мощен колкото витамините Е и C; помага в борбата със свободните радикали и забавя и процесите на стареене в организма на човека.

СИЛИМАРИНЪТ като АНТИОКСИДАНТ:

·         премахва свободните радикали от клетъчната среда

·         потиска ензимите, които образуват свободните радикали

·         активира антиоксидантните ензими и фактори, които са отговорни за синтеза на защитните молекули

Тези механизми в действието на силимарина са установени въз основа на много изследвания и проучвания за влиянието му върху животни и хора.

СИЛИМАРИНЪТ и действието му върху ЧЕРНИЯ ДРОБ.

·         укрепва клетъчните мембрани

·         помага в производството на нови клетки, стимулирайки синтеза на белтъчини. В резултат на този процес се засилва изработването на жлъчен сок.

Когато черния дроб работи нормално, се подържа в нормално състояние и имунната система в организма.
Силимаринът стимулира процесите на самообновяване и метаболизма в черния дроб, предпазва обвивките на хепатоцитите от разрушаване.
Той въздейства най- силно върху черния дроб през нощта между един и три часа.

Когато болният приема брашно от смляно семе, още след две седмици се подобрява състоянието му. Изчезва болката в дясното подребрие, симптомите на метеоризъм, липсата на апетит и безсънието.

Ролята на Антиоксидантите в Организма

Всички човешки същества са зависими от кислорода, за да оцелеят. Като отпаден продукт от използването на кислорода от клетките се образуват реактивни кислородни видове, наречени свободни радикали.

Реактивните кислородни видове включват пероксиди, супероксиди и хидроксилми радикали, които имат отрицателен ефект върху тялото и водят до окислителни увреждания, стареене и болести.

Разбира се, за да оцелеем, природата е създала в телата ни специални защитни механизми, които ни помагат да се преборим с оксидативния стрес и наличието на естествени антиоксидани в тях дава възможност на тези механизми да работят.

Проучвания на хора с алкохолна цироза получавали силимарин и било доказано, че той защитава черния им дроб, като предотвратява оксидативните клетъчни увреждания в него.

Като мощен антиосидант той помага в дейността и детоксикиращите функции на черния дроб. Основната му функция е да защитава черния дроб от увреждане при алкохолизъм, вирусни хепатити, затлъстяване, отравяния и да възстановява клетките му.

Лечебните свойства на силимарина и основната му съставка – силибинин, който е биофлавоноид, са проучени в лечението на Алцхаймер, болестта Паркинсон, сепсис, изгаряния, остеопороза, холестаза ( увреждане на черния дроб) , хиперхолестеролемия ( увеличено количество холестерол в кръвната плазма) ; в изследвания е установено, че силимаринът защитава черния дроб от промишлени отрови и увреждания, причинени от лекарства, оказва влияние върху метаболизма на калций и желязо в организма; той удължава живота на страдащи от цироза и от хроничен хепатит.

Силимаринът се бори със свободните радикали в организма, които могат да увредят клетките, които са подложени на негативното влияние на отрови и токсини.

Установено е, че силимаринът увеличава с над 30 % нивото на глутатион в черния дроб. Това вещество отговаря за детоксикиращите му функции.

Силимаринът засилва протеиновия синтез в черния дроб; така се засилва способността на дроба да създава нови клетки и да отстранява увредените.

Има твърдения, че силимаринът, благодарение на силните си антиоксидантни свойства , има потенциални приложения в лечението на различни видове рак. Той се разглежда като нервно- нефро- и сърдечно – протективно средство и при увреждания на организма от различно естество.

В научни опити е използван силимарин в доза 420- 480 мг на ден. В лечението на диабет той е в доза 600 мг на ден, при хроничен вирусен хепатит- 600 или 1200 мг на ден.

Силимаринът се препоръчва след прекарани остър или хроничен хепатит, токсични увреждания, стеатоза на черния дроб, чернодробна цироза , алкохолни и медикаментозни увреждания.

Изследвания в Германия показали, че силимаринът предпазва клетките на черния дроб от проникването на вредни вещества в тях и разлага други отрови, преди да попаднат в него.

Белият трън при Здравословни проблеми

Белият трън помага в лечението на чернодробни заболявания, причинени от употреба на алкохол, лекарства, различни отрови , инфекциозни заболявания; той се употребява при алкохолен хепатит, алкохолна цироза , стеатоза, хемороиди и болести на жлъчния мехур.

Установено е, че ако човек има повишени стойности на ензимите ALAT и ASAT, тази билка може да съдейства за понижаването им.

Тя действа на организма жлъчегонно , потогонно, диуретично, противовъзпалително, повишава образуването и отделянето на жлъчен сок, помага при камъни в жлъчния мехур и така подобрява храносмилането и обмяната на веществата в организма.

Белият трън регулира храносмилането, благодарение на антитоксичния си ефект, предпазвайки черния дроб от проникването на токсични вещества в него и помагайки за отстраняването им.

Счукани семена от него се използват под формата на компреси в лечението на варикозни язви и разширени вени.

Все още се проучва антитуморното действие на белия трън, но има твърдения , че той спира развитието и разпространението на раковите клетки в черния дроб, простатата, шийката на матката и дебелото черво.

Билката стимулира лактацията, намалява нивото на “лошия” холестерин и действа благоприятно на болни с диабет 2.

Маслото от Бял трън

Маслото от бял трън се получава от семената му при процеса студено пресоване.

То също пречиства черния дроб и го лекува, подходящо е за всеки, който живее в замърсена среда, употребява алкохол, цигари, лекарства, пестициди, токсини,подпомага регенерирането,укрепването и защитата на ченодробните клетки.

Твърди се, че антиоксидантния му ефект е десет пъти по-силен , отколкото при витамин Е.

Маслото съдържа витамин F, известен като стопяващ мазнините, витамин Е- витамина на младостта.

Освен това маслото от бял трън съдържа ценните минерали цинк, селен, йод,мед, бор и други биологично активни вещества, полезни за черния дроб.

То има ранозаздравяващо действие, противовъзпалително и възстановяващо свойство, има и противосклеротичен ефект, оздравява кръвоносните съдове и намира приложение в лечението на сърдечно-съдовата система.

Благодарение на хранителните вещества, които маслото от бял трън съдържа, то подхранва кожата, засилва растежа на косата, подобрява зрението, повишава тонуса на организма.

Белият трън в козметиката

Използва се в чист вид и в комбинация с други масла. С него се лекуват не само патологии, но с домашна козметика се грижи за проблемна, старееща и загубила жизненост кожа на лицето и ръцете.

Благотворното влияние върху косата, ноктите и в приготвянето на възстановяващи маски е несъмнено.

Маслото от бял трън притежава полезни съставки, които подхранват, подмладяват и овлажняват кожата, придават и еластичност и стегнатост, заглаждат малките бръчици и предпазва от студ и вятър. Освен това то почиства и подобрява цвета на лицето заради голямото количество полезни витамини и други вещества в състава си.

Белият трън предотвратява появата на пъпки и ги ликвидира, ако вече са избили на лицето.

Три- четири пъти на ден се правят апликации (за 10 минути) или просто се намазват поразените участъци от кожата с него.

Брашното от бял трън може да се използва за пилинг.

Масло от Бял Трън с фини частици от семето.
Съдържание: 30% частици, 70% масло.

Идеята на този продукт е да съчетава полезните съставки на маслото и брашното в едно. Консистенцията му е по-гъста, отколкото при филтрираното масло, поради наличието на фини частици от семката. Продукта може да се приема както за профилактика (1-2 супени лъжици на ден), така и за лечение  (3-4 супени лъжици на ден).
Има интересен вкус от съчетанието на семе и нежен аромат на масло. Може да се добавя към храни (без термична обработка ) и салати. Също можем да го наречем СУПЕР ХРАНА.
РАЗКЛАТЕТЕ ДОБРЕ ПРЕДИ УПОТРЕБА!

Масло от Бял трън

Доставка

Доставка за цяла България!

Удобни връзки с нас

Ние сме на Ваше разположение.

  • Код на продукта: N005
  • Наличност: В наличност
  • 25.00 лв.

Възможни варианти

Тагове: Хранителни добавки, Масло от Бял трън

"Pink Pearl" -20%
Розовите перли могат да варират в цвят от бледо розов, до цвят прасковен розов.Проиводител: Великоб..
8.80 лв. 7.00 лв.

Ботаническо наименование: Hamamelis virginianaЦвят: ПрозраченМетод за получаване: Парна дестила..
5.40 лв.

Ботаническо наименование: Aloe vera Цвят: Прозрачен   Описание: Алое Вера п..
12.40 лв.

Билките в билкова смес Царица® – „Съживете своята женственост“® представляват смес от под..
25.00 лв.